Profesörler açıkladı: Kalp krizinden korunmanın yolları bu adımlardan geçiyor!

Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluşan yağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür. Hemen teşhis konulamazsa öldürücü olabilir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, kalp kriziyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

”Haftada 5 gün yarım saat yürüyüş ”

Yürüyüş yapmanın önemine değinen Prof. Dr. Çatakoğlu, ‘‘Yapılan araştırmalara göre insanların yaklaşık üçte biri hareketsiz bir yaşam sürüyor. Oysa haftada iki buçuk saat aktivite ile kalp hastalıkları azaltılabilir. Yani haftada 5 gün yarım saat yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzmek kalp damarlarının yağlanmasına engel olacaktır” diye konuştu.

”Her gün 1 porsiyon sebze şart ”

Her gün 1 porsiyon sebze yenilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çatakoğlu, ”Modern hayatta hızlı gıda tüketimi ile az yiyerek çok kalori alınıyor. 20 yıl öncesiyle kıyaslandığında içilen kahve veya öğle yemeğinde hızlı tüketilen gıdalarda kalori oranları en az iki kat arttı. Bu nedenle daha kolay kilo alınıyor. 50 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık yüzde 70’inin kilolu olduğu biliniyor. Buna engel olmak için doğru gıdaları tercih etmek ve porsiyonları küçültmek gerekiyor. Sebzeyi gıdaların merkezine yerleştirilmeli ve her gün mutlaka 1 porsiyon sebze tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

”Sigara içmeyin”

Prof. Dr. Çatakoğlu, ”Sigara içenler kalp krizi nedeniyle içmeyenlere oranla 2-3 kat daha fazla ölüm riski ile karşı karşıya. Sadece bıraktıktan sonra 1 yıl içinde bile kalp krizi geçirme ihtimali yarı yarıya azalıyor” dedi.

”Tansiyonunuz varsa hekim kontrolünü ihmal etmeyin”

Tansiyona dikkat çeken Prof. Dr. Çatakoğlu, ‘‘Yüksek tansiyonu olanlarda kalp hastalıkları ve kalp krizi riski belirgin olarak artar. 50 yaş ve üzerindeki her 3 kişiden birinde yüksek tansiyon vardır. Teşhis netleştiğinde tansiyonu normalleştirecek ilaçların başlanması kalp hastalığı ihtimalini azaltır. Günlük tuz kullanımını azaltmak, tansiyonu kontrol etmek ve oluşmasını engellemek için en pratik önlemlerden biridir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Çatakoğlu, Kalp damarlarında yağlı plak oluşumunu kolaylaştıran 7 önemli faktörü şöyle açıkladı: ”Sigara, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, genetik öykü, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme. Bu risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalıklarının yaklaşık yüzde 80’ini önlemek mümkün olabilir.”

Related Posts

Kırklareli’nde ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü

Kırklareli’nde anızdan çıkıp ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü

Görevden alınan CHP’li Başkan Sarıgül: Kayyum politikasıyla huzur gelmez

CHP lideri, belediyelere yönelik operasyonlara karşı başlattığı mitingler kapsamında Malatya’da vatandaşlarla buluştu. Ovacık’ın görevden alınan başkanı Mustafa Sarıgül barış ve demokrasi çağrısı yaptı. Sarıgül, “Kayyum politikasıyla huzur gelmez” dedi.

Antalya’da aslan saldırısına uğramıştı: Süleyman Kır hastaneden taburcu edildi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde hayvan parkından kaçan aslanın saldırısına uğrayan Süleyman Kır, hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde beş gün süren tedavi boyunca Kır’ın yüz, kulak, gövde ve bacaklarındaki yaraları pansumanla iyileştirildi.

UNRWA: İsrail’in Gazze’deki sözde ‘insani yardım kenti’ planının insanlıkla hiçbir ilgisi yok

UNRWA Dış İlişkiler Direktörü Tamara Alrifai yaptığı açıklamada, İsrail’in Filistinlileri zorla göç ettirmeyi planladığı sözde “insani yardım kenti”nin insanlıkla hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti. Alrifai, “Bu büyük ölçekli zorunlu göçe sessiz kalıp suç ortaklığı yapamayız.” ifadelerini kullandı.

Kulis: DEM Parti’nin ismi, logosu ve siyasi çizgisi değişiyor

Kulis: DEM Parti’nin ismi, logosu ve siyasi çizgisi değişiyor

AK Parti’den ‘son 2 gün’ paylaşımı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) sosyal medya hesabından “Son 2 gün” başlığıyla dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.