Malta’nın “altın pasaport” programına Avrupa Adalet Divanı engeli

Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın “Altın Pasaport” Programını Sonlandırmasını İstedi

Avrupa Birliği (AB) bünyesinde yer alan en yüksek mahkeme olan Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın varlıklı yabancıların vatandaşlık almasına izin veren “altın pasaport” programını kaldırması gerektiğine karar verdi. AB Komisyonu, 2022 yılında Malta’daki bu uygulamayı yargıya taşımıştı. Bu program, yaklaşık 1 milyon euro yatırım karşılığında yabancı ülke vatandaşlarına pasaport sahibi olma imkanı sunuyor ve böylelikle herhangi bir AB ülkesinde yaşama ve çalışma hakkı elde etmelerini sağlıyordu.

Avrupa Adalet Divanı, üye ülkelerin vatandaşlık verme veya geri alma konusunda karar verebileceğini ancak Malta’daki uygulamanın AB ülkeleri arasındaki karşılıklı güveni zedelediğini tespit etti.

Divan Kararında “Karşılıklı Güven” Vurgusu

Avrupa Adalet Divanı’nın kararında, üye ülkelerin önceden belirlenmiş ödemeler veya yatırımlar karşılığında vatandaşlığın tanınmasının temelde Avrupa vatandaşlığı anlamına gelmediği belirtildi. Bu uygulamanın vatandaşlığı sadece ticari bir işlem seviyesine indirgediğine dikkat çekildi. Ayrıca, Divan’ın kararında şu ifadelere yer verildi: “Böyle bir uygulama, bir üye ülke ile vatandaşları arasında gerekli dayanışma ve iyi niyet bağının kurulmasını ya da üye devletler arasında karşılıklı güvenin sağlanmasını mümkün kılmaz.”

Program, Rusya ve Belarus Vatandaşlarına Kapatılmıştı

Malta, daha önce yaptığı savunmada AB anlaşmalarını doğru bir şekilde yorumladığını belirtmişti. Ülke, 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya ve Belarus vatandaşları için programı askıya almıştı; ancak diğer ülke vatandaşları programdan yararlanmaya devam edebiliyordu. AB Komisyonu, 2020 yılında programla ilgili ihlal prosedürü başlatmış ancak herhangi somut bir değişiklik sağlanamamıştı.

Related Posts

Antalya’da aslan saldırısına uğramıştı: Süleyman Kır hastaneden taburcu edildi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde hayvan parkından kaçan aslanın saldırısına uğrayan Süleyman Kır, hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde beş gün süren tedavi boyunca Kır’ın yüz, kulak, gövde ve bacaklarındaki yaraları pansumanla iyileştirildi.

UNRWA: İsrail’in Gazze’deki sözde ‘insani yardım kenti’ planının insanlıkla hiçbir ilgisi yok

UNRWA Dış İlişkiler Direktörü Tamara Alrifai yaptığı açıklamada, İsrail’in Filistinlileri zorla göç ettirmeyi planladığı sözde “insani yardım kenti”nin insanlıkla hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti. Alrifai, “Bu büyük ölçekli zorunlu göçe sessiz kalıp suç ortaklığı yapamayız.” ifadelerini kullandı.

Kulis: DEM Parti’nin ismi, logosu ve siyasi çizgisi değişiyor

Kulis: DEM Parti’nin ismi, logosu ve siyasi çizgisi değişiyor

AK Parti’den ‘son 2 gün’ paylaşımı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) sosyal medya hesabından “Son 2 gün” başlığıyla dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Samsun’da vahşet: Tartıştığı kişiyi iki kez otomobille ezerek öldürdü

Samsun’da bir kişi, laf atma sebebiyle tartıştığı kişiyi iki kez otomobille üzerinden geçerek öldürdü.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.