Yeniçağ Gazetesi: Çayın yanına bisküvi dönemi sona erdi

Emekliler TÜIK Verilerine Tepkili: Yoksulluğa Mahkûm Edildik

Yeniçağ Gazetesi, bugünün manşeti…

Gazetemizi okumak için tıklayınız…

EMEKLİ TÜİK MARİFETİYLE YOKSULLUĞA MAHKÛM EDİLDİ

TÜİK’in 5 Mayıs’ta açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek “Sahte TÜİK verilerine göre değil; insanca yaşamaya yetecek maaş istiyoruz” diye haykıran emekliler, geçim sıkıntısını dile getirerek ek zam talebinde bulundu.

Türkiye’de ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, özellikle asgari ücretli, emekli ve sabit gelirliler üzerinde büyük etkiye sahip. Yüksek enflasyon nedeniyle maaşları eriyen emekliler, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜIK) verilerine tepki göstererek “Siyasi iktidar TÜIK marifetiyle emekli maaşlarımızı adeta sadakaya dönüştürdü” dedi.

2021 Tüm Emekliler Sendikası, Türkiye genelinde TÜİK’in Nisan 2025 enflasyon verilerini protesto etmek amacıyla basın açıklamaları yaptı. Ankara’da gerçekleşen eylemlerin merkezi TÜIK binasının önü oldu. Aylık enflasyonun %3, yıllık enflasyonun ise %37,86 olarak açıklandığı verilere karşı sendika üyeleri tepkilerini dile getirdi. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Can Cankesen, DEVA Partisi Milletvekili İdris Şahin, İYİ Parti Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba ile sendika temsilcilerinin de destek verdiği eylemde grup “İnsanca yaşamak istiyoruz“, “Hak, hukuk, adalet“, “Sendika yasamız engellenemez“, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları attı.

Basın açıklamasında konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, enflasyon verilerinin emekli aylıklarına yapılacak zammı etkilediğini vurgulayarak “Yaşadığımız yoksulluk gerçek, TÜİK’in enflasyon rakamları yalan ve yanlış” şeklinde konuştu. Hürkardeş, şunları belirtti:

“TÜİK, 2025 Nisan ayı aylık enflasyon rakamını yalnızca %3 olarak açıkladı. Biz emekliler olarak bizzat yaşantımızdan biliyoruz ki bu oran doğru değil. ENAG ise nisan ayı enflasyonunu %4,46 olarak açıkladı. TÜİK’in yıllık bazlı rakamları sürekli değişkenlik gösterirken %37,86 olurken, ENAG yıllık bazlı enflasyonu %73,88 olarak raporladı. “Emekli maaşlarımızı adeta sadakaya dönüştürdü. AKP iktidarı 2008’de yasayı değiştirmeseydi en düşük emekli maaşı şu anda 22 bin 104 TL olacaktı. AKP tek adam iktidarı biz 16 milyon emekliyi yoksullaştırma aracına dönüş türdüğü TÜIK marifetiyle derin bir yoksulluğa mahkum etti. Sadakaya dönüşen emekli maaşı ortalama bir dairenin kira bedelini bile karşılamaz oldu.

Çarşıya, pazara gidemez olduk. Emekli için et, su, yumurta ve sağlık lüks oldu. Biz sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Cumhur İttifakına sesleniyorum, bu iktidar gitmediği sürece, emeklinin, işçinin, emekçinin yüzü gülmeyecek. “Bir ülkede demokrasi yoksa iş, aş ve özgürlükler yok demektir. Getirin sandığı, emekliler kırmızı kartını gösterip sizden hesabı soracak.”

Eylemde konuşan bir emekli vatandaş, makarna ekmek hesabı yaparak yaşadıklarına dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Ben de emekliyim, size ufak bir hesap yapacağım. Ekmek mi pahalı, makarna mı pahalı? 1 kilo ekmek 62,5 lira, 1 kilo makarna 30 lira. Ölmeyin, makarna yiyin. Giderken çay-simit hesabıyla geldik, giderken makarna-ekmek hesabıyla göndereceğiz. Bugün emekliye %15 zam geldi, Ankara’da ekmeğe %25 zam geldi. Sizi gidi rantçılar” diyerek tepkisini dile getirdi.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Konak Şubesi üyeleri, TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde düzenledikleri eylemde temmuz ayını beklemeksizin ek zam talep etti. Şube Başkanı Ayşe Ekşioğlu, mevcut ekonomi politikalarıyla emeklilerin açlığa mahkûm edildiğini vurgulayarak “İktidar, emeklileri de çalışanları da yoksullukta eşit seviyeye getirdi. Bizler, insanca yaşamaya yetecek maaşlar istiyoruz. İktidarın sınıfsal tercihleri nedeniyle açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edildik. Pazara gitmek, torunlarımıza harçlık vermek bile lüks haline geldi. Bu adaletsizliğin hesabını sormaya devam edeceğiz! Emekliler artık ısınamıyor, doyamıyor, barınamıyor. Biz, kamucu ekonomi anlayışına geri dönmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Ankete katılan diğer vatandaşlar da, hissedilen enflasyonun %100’ün üzerinde olduğunu belirtti. Günlük değişen fiyat etiketlerinden şikayet eden vatandaşlardan biri olan Nuray Alkaya, “Enflasyon %37 değil, %150. Bir bisküvi 18 lira olur mu? Çayın yanına bir bisküvi alamıyoruz. 1 liraydı o bisküvi. Bin lirayı geçiyor pazar alışverişimiz. 300-400 lira peynir olursa, bir tereyağı o kadar olursa ne olur? Bin lirayı aşar. Kasaya gidiyorsun, üç kalem bir şey alıyorsun bin lirayı aşar. Biz mahvolduk. Bir an önce değişiklik istiyoruz” dedi.

13 bin 500 lira emekli maaşı alan Dilek Çavuşoğlu da, sokakta hissedilen enflasyonun %100’ün üzerinde olduğunu belirterek “TÜİK’in açıkladığı rakamlar çok komik. Kimseyi kandırmasınlar. Pazara gitmiyorum. Gidecek durumum yok. Bir peştamala bin lira fiyat koymuşlar, 250 lira düşürmüşler. Reyon görevlisine ‘Bu ne rezillik, bunu manası nedir? Kimi kandırıyorsunuz siz? Çağır müdürü, soracağım. Bunu bana açıklayın’ dedim. Millet bu kadar enayi yerine konulur mu? 200 lira kayısı, 200 lira kiraz. Yarım kilo dahi alamadım. Bana yazık günah değil mi?” şeklinde konuştu.

Related Posts

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.

Temmuzda yapılacak maaş zammı netleşiyor: Emekliler ve memurlar ne kadar zam alacak?

Maaş farkları için ilk veriler açıklanırken, enflasyon oranları üzerinden yapılan tahminler, emeklilerin ve memurların alacağı zam miktarını belirleyecek. Haziran ayındaki verilerle birlikte zammın kesinleşmesi bekleniyor.

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

e-Devlet’ten kira sözleşmeleri için yeni dönem: Kullanıma açıldı!

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek.” dedi.

TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir