Genç işsizliği alarmda: 10 gençten 6’sı istihdama katılamıyor!

Genç İstihdamı Türkiye Raporu: Her 10 Gençten 6’sı İstihdama Dahil Olamıyor

DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan yeni rapora göre, Türkiye’de gençler arasında istihdam sorunu büyük bir sorun haline gelmeye devam ediyor. Raporda vurgulanan noktalardan biri, her 10 gençten 6’sının istihdama dahil olamıyor olması. Gençlerin işsizlik, güvencesiz çalışma koşulları, genç yoksulluğu, sendikalaşma gibi konular detaylı şekilde incelenmiş.

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası’nın hazırladığı rapora göre, meslek lisesi mezunlarının üniversite mezunlarından daha fazla istihdam edildiği belirtiliyor. Ayrıca, eğitimde ya da istihdamda olmayan gençlerin sayısının arttığı gözlemleniyor ve genç işçilerin yüzde 91’inin sendikasız olduğu raporlanıyor.

Onurlu ve Güvenceli Yaşam İçin Emekten Yana Politika Şart

Raporda yer alan ifadelere göre, Türkiye’de genç istihdamı, neoliberal politikaların ve sermaye yanlısı ekonomi anlayışının mağduru durumunda. Gençler, işsizlik, güvencesizlik ve kayıt dışı çalışma gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Devletin kamusal istihdamı küçültmesi, eğitim ve üretim arasındaki bağın zayıflaması ve iş piyasasının piyasa koşullarına bırakılması gençlerin geleceğini belirsizlik ve yoksulluk içinde bırakıyor.

Genç İstihdamı Verileri

Türkiye’de 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yalnızca yüzde 39,5’i istihdama katılabilirken geri kalan yüzde 60,5 iş gücüne dahil olamıyor. Cinsiyet eşitsizliği de iş gücü piyasasında belirgin bir şekilde görülüyor; erkeklerin istihdam oranı yüzde 51,7 iken kadınlarda bu oran yüzde 26,4 seviyesinde.

Türkiye OECD Ortalamasının Altında

OECD verilerine göre, Türkiye’nin genç istihdam oranı düşük seviyelerde seyrediyor. Genç işsizliği oranı yüzde 37,3 iken üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranı yüzde 24,9. Genç işçilerin yüzde 91’i sendikasız ve yoksulluktan en çok çocuklar ve gençler etkileniyor.

Sürdürülebilir Politikalar Talep Ediliyor

DİSK/Genel-İş, gençlerin çalışma hayatına katılımını artırmak ve sosyal haklarını güvence altına almak için sürdürülebilir politikaların önemli olduğunu vurguluyor. Üniversitelerde özerk eğitim sistemi, kamu yatırımları, sendikal hakların korunması ve cinsiyet eşitliğine dayalı politikalar öne çıkan talepler arasında yer alıyor.

Related Posts

Dolarda sert düşüş, Euro’da yeni rekor

Dolarda sert düşüş, Euro’da yeni rekor

Borsa fırtına gibi! BIST 100 uçtu

Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem günü adeta yatırımcı şölenine sahne oldu. BIST 100 endeksi, gün içinde 500 puanın üzerinde artarak 9.948,51 puandan kapanış yaptı. Bu seviye, önceki kapanışa göre 543,62 puanlık artış ve yüzde 5,78’lik bir …

365 liraydı, 3 bin 400 oldu: ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirten veriler!

Açıköğretim sisteminde öğrenim gören milyonlarca öğrenci, art arda gelen kayıt zamlarıyla karşı karşıya kaldı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son iki yılda kayıt ücretlerinde yüzde 600’e varan artışlar yaşandığını belirterek, ekonomik kriz …

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarına yönelik açıklama! “Maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını hatırlatırken 2002’den bugüne kamu çalışanlarının mali ve …

Antalya’dan ABD’ye yollanıyor: Fiyatı 8 bin dolara kadar çıkıyor

Yaz aylarında Antalya’nın Döşemealtı ilçesindeki araziler, Türkiye’nin dört bir yanından getirilen el dokuması halıların serilmesiyle tabloyu anımsatan tarlalara dönüşüyor. Halılar, yüksek sıcaklıkta güneş altında bekletilerek hem mikroplardan …

Belçika’da enflasyon gözünü zirveye dikti

Belçika Federal Planlama Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te bir önceki aya göre %2,01’den %2,15’e çıktı. Bu artışta, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki %3,35’lik, alkollü içecekler ve tütündeki %6,04 …