Almanya’da araştırmacılar, kalp hastalıklarının tedavisi için “kalp kası yamaları” geliştirdi

Alman Bilim İnsanlarından Unutulmaz Bir Buluş: Kalp Hastalıklarının Tedavisi İçin Yenilikçi Yöntem!

Almanya’da yapılan bir araştırma, kandan alınan ve kök hücreye dönüşebilen “kalp kası yamaları” sayesinde kalp hastalıklarının tedavi edilebileceğini gösterdi.

Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden gelen bilim insanları, bu tedavi yöntemini önce maymunlar üzerinde deneyerek doğruladı ve sonrasında 46 yaşındaki bir kadın hastada başarıyla uyguladılar.

Kalp krizi sonrası kalp yetmezliği yaşayan hastanın kalbinin dış yüzeyine 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştiren araştırmacılar, hastanın durumunun 3 ay boyunca stabil olduğunu tespit etti.

Üç aylık süreç sonunda yapılan incelemelerde, kas yamalarının kalbe bağlanarak damarlar oluşturduğu ve kalbin pompalamasına güvenli şekilde destek olduğu gözlendi.

Araştırmacılar, kas dokularının göğüste küçük bir kesiyle kalbin yüzeyine dikildiğini belirttiler ve tedavinin kalp nakli ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmak değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak amacıyla geliştirildiğini vurguladılar.

Aynı tedavi yöntemi 14 hastaya daha uygulanan araştırmacılar, daha fazla hasta için bu yenilikçi yöntemi kullanmayı planlıyorlar.

Yapılan araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer almakta olup erken teşhisinin tedavide büyük önem taşıdığını belirtildi.

Uzun yıllardır kök hücrelerin ve kök hücreden üretilen kas dokularının kalbe yerleştirilmesi konusunda yapılan araştırmaların, çoğunlukla düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi tepkileri gibi engellere takıldığı ifade edildi. (AA)


Related Posts

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Kanserin geri dönmesini engelleyen ‘doğal güç’

Yeni araştırmalar, düzenli egzersizin kanserin tekrar etmesini önlemede bazı ilaçlardan daha etkili olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, hareketli bir yaşam tarzının tedavi sonrası süreçte kritik rol oynayabileceğini vurguluyor.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

ABD’li doktordan gençlik formülü! Kahvaltıda yenirse 15 yıl geriye götürüyor

Kahvaltı, günün en önemli öğünü olarak kabul edilir ve sağlıklı bir yaşam tarzının temel taşlarından biridir. Metabolizmayı harekete geçiren, enerji sağlayan ve kilo yönetimini destekleyen kahvaltı, doğru besinlerle hazırlandığında faydalar sunabilir. Dr. Eric Verdin, biyolojik yaşı 15 yıl geriye döndürdüğünü iddia ettiği kahvaltı modelini paylaştı.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı güçlerini birleştirdi

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) arasında iş birliğini güçlendirmeye yönelik Çerçeve Protokolü imzalandı. Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, “Dem bu demdir, zaman gelmiştir. Türkiye’nin yıllardır beklediği sağlık biyoteknolojisindeki atılımı yapma, ürüne dönüşen araştırmaları görme zamanı gelmiştir.” dedi.

İnme geçirdi: 15 dakikalık müdahaleyle kurtuldu

Diyarbakır’da mobilya ustası Siyadar Yaldırak (25), evde olduğu sırada vücudunun sol tarafını hissetmemeye, görme kaybı ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladı. Kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inme geçirdiği anlaşılan Yıldırak, Uzman Doktor Reşit Yılmaz’ın 15 dakikalık müdahalesiyle sağlığına kavuştu.