Çaldıran’da Jeotermal Enerji ile Domates Üretimi Devam Ediyor

VAN’ın Çaldıran ilçesinde jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda tonlarca domates üretimi, 2016 yılından beri sürüyor. Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü ilçede, topraksız ve tamamen doğal yöntemlerle üretilen domatesler, Van dışında Antalya ve Mersin’e de gönderiliyor.

Türkiye’de 9 Ocak 1990’da bugüne kadar ölçülen sıfırın altında 46 derece ile en düşük sıcaklıkla adını duyuran Van’ın Çaldıran ilçesinde, 2015 yılında jeotermal enerji ile ısıtılan ilk seralar kuruldu. İlçenin Ayrancılar Mahallesi’nde de 2016 yılında üretime başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen projeyle 34 bin metrekare alan üzerinde 20 bin metre boru döşenip, domates seralarının ısıtılması sağlandı. Topraksız ve arılarla tozlaşmanın sağlandığı domatesler, tamamen doğal yöntemlerle üretiliyor. Hava sıcaklığının kışın zaman zaman geceleri eksi 40 dereceyi gördüğü, hava şartları nedeniyle tarımın da çok yaygın olmadığı ilçede, gündüz sıfırın altında 25 dereceye kadar düşen hava sıcaklığına rağmen seralarda üretim sürüyor.

’35 KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR’

Serada yeni fidelerin dikimi çalışmalara başladıklarını belirten Sera Üretim Sorumlusu Özgür Şafak Çoban, “Burası, Türkiye’nin en düşük sıcaklığının ölçüldüğü yer olan Van’ın Çaldıran ilçesi. Yılın büyük bölümü burada hava sıcaklığı eksilerde seyrediyor. 2015 yılında bu ilçede jeotermal enerji ile ısıtılan domates seraları kuruldu. Burada 35 kişi istihdam ediliyor. Yıllık 800 ile 900 ton arasında domates üretimi sağlanıyor. Jeotermal enerji ile ısıtılması bu sera için büyük bir avantajdır. Burada üretilen ürünlerimiz, Van’ın yanı sıra Akdeniz bölgesindeki Antalya ve Mersin’e de gönderiliyor” diye konuştu.

Related Posts

Ehliyet sahipleri dikkat! 3 ay içinde yapmayan 7 bin 438 lira para ödeyecek

Eski tip ehliyetini 31 Temmuz’a kadar yenilemeyenler hem sürücü belgesini kaybedecek hem de 7 bin liradan fazla ceza ödeyecek. 4 milyonu aşkın kişi için kritik uyarı yapıldı.

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması: ‘Beklentilerde kötüleşme var’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun düşürülmesinin hükümetin birinci önceliği olduğunu belirten Şimşek, büyüme perspektifinin orta ve uzun vadede güçlü olduğunu iddia etti. Ayrıca, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmanın öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.