Coğrafi işaret, “Bayburt tarhunu”na ihracat yolunu açtı

Bayburt Tarhun Otu Coğrafi İşaret ve Ticarileşme Sürecinde

Bayburt’ta yemeklerde lezzet katmak için sıkça kullanılan tıbbi aromatik bitki olan tarhun otu, coğrafi işaret alımının ardından ticarileşme yolunda ilerliyor. Bayburt’ta 1900’lü yılların başında keşfedilen tarhun otunun üretimini teşvik etmek amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2019’dan itibaren fide desteği sağlamaktadır. Kurak ve soğuğa dayanıklı “Bayburt tarhunu”, Bayburt Üniversitesi’nin girişimleriyle Nisan 2025’te coğrafi işaret korumasına alındı ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

Şehir genelinde 210 bin dönümlük alanda yaklaşık 150 üretici tarafından yetiştirilen tarhun, kilogramı bin ila 1500 lira arasında satışa sunulmaktadır. Coğrafi işaretin alınmasının ardından, baharat ticareti yapan firmaların yanı sıra tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmalar da tarhuna ilgi göstermektedir.

“Tarhun Ticarileşme Sürecinde”

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Nisan 2025 itibariyle tarhunun Bayburt adına coğrafi işaretli ürün olarak tescillendiğini belirtti. Tescil sonrası bitkinin ihracatı konusunda önemli girişimler olduğunu vurgulayan Türkmen, tarhunun ticarileşme sürecinin hız kazandığını ifade etti. Üniversitede Tarım ve Hayvancılık Araştırma Uygulama Merkezi bünyesinde tarhunla ilgili bilimsel araştırmalara hız verdiklerini belirten Türkmen, tarhunun yaygınlaştırılması ve ihracatının artması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Akademisyenlerin bilimsel verileri belirli periyodlarla üreticilerle paylaştığını vurgulayan Türkmen, tarhunun üretim sürecinin genişleyeceğini ve Bayburt’un ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

“Pazar İçin Üretim Artmalı”

Yedigöze köyünde çiftçilik yapan 47 yaşındaki Feryal Haşlak, 2 dönümlük arazide tarhun ürettiğini belirtti. Son dönemde aracı firmalar aracılığıyla yurt dışına ihracat yaptıklarını söyleyen Haşlak, üretimin artması gerektiğini belirtti. Hem iç pazarda hem de tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmaların taleplerini karşılamak adına üretimi genişleteceklerini ifade eden Haşlak, tarhunun ekonomik getirisi yüksek bir ürün olduğunu ve üretimin artmasıyla Bayburt ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti.

Üretimin artması ve taleplerin karşılanması adına hedeflerinin belirlendiğini söyleyen Haşlak, sistematik çalışmalarla üretimin artırılacağını ve ürünün yurt dışına ihraç edilen önemli bir ürün olacağını belirtti.

Related Posts

Borsa fırtına gibi! BIST 100 uçtu

Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem günü adeta yatırımcı şölenine sahne oldu. BIST 100 endeksi, gün içinde 500 puanın üzerinde artarak 9.948,51 puandan kapanış yaptı. Bu seviye, önceki kapanışa göre 543,62 puanlık artış ve yüzde 5,78’lik bir …

365 liraydı, 3 bin 400 oldu: ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirten veriler!

Açıköğretim sisteminde öğrenim gören milyonlarca öğrenci, art arda gelen kayıt zamlarıyla karşı karşıya kaldı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son iki yılda kayıt ücretlerinde yüzde 600’e varan artışlar yaşandığını belirterek, ekonomik kriz …

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarına yönelik açıklama! “Maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını hatırlatırken 2002’den bugüne kamu çalışanlarının mali ve …

Antalya’dan ABD’ye yollanıyor: Fiyatı 8 bin dolara kadar çıkıyor

Yaz aylarında Antalya’nın Döşemealtı ilçesindeki araziler, Türkiye’nin dört bir yanından getirilen el dokuması halıların serilmesiyle tabloyu anımsatan tarlalara dönüşüyor. Halılar, yüksek sıcaklıkta güneş altında bekletilerek hem mikroplardan …

Belçika’da enflasyon gözünü zirveye dikti

Belçika Federal Planlama Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te bir önceki aya göre %2,01’den %2,15’e çıktı. Bu artışta, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki %3,35’lik, alkollü içecekler ve tütündeki %6,04 …

Türk-İş’ten grev kararı: Taleplerimiz karşılanmazsa 15 Temmuz’da grev var

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamu işçilerinin ücret artışı taleplerinin karşılanmaması durumunda 15 Temmuz’da grev kararı alacaklarını açıkladı. “Başka kapımız kalmadı” diyen Atalay, işçilerin sabrının tükendiğini vurguladı.