Devlet çiftçiye 3.5 trilyon borçlu

Çiftçilere Ödenmeyen Destekler Zirai Donla Birleşince Felakete Dönüştü

Son zamanlarda artan maliyetler, kurak yaz ayları ve hükümetin çiftçilere verdiği desteklerdeki aksaklıklar nedeniyle binlerce çiftçi zor durumda. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, SÖZCÜ için kaleme aldığı yazıda iktidarın yıllardır çiftçilere ödenmeyen tarımsal destekleri hatırlattı ve “Devlet çiftçilere 3.5 trilyon TL borçlu” dedi.

Meyve yetiştiricileri, ürünlerini sisleme makinesiyle korumaya çalıştılar.

Destekler Neden Ödenmiyor?

Bingöl, 2006 yılında yürürlüğe giren 5488 sayılı Tarım Kanunu’nu hatırlatarak, bu kanuna göre bütçeden ayrılacak kaynağın gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını belirtti. Yapılan hesaplamalara göre, 2006-2024 döneminde eksik ödenen desteklerin ilgili yıllar ortalama dolar kuruyla 93.7 milyar dolara tekabül ettiği ortaya çıktı. Bu tutar bugünkü dolar kuruyla (38 TL) çevrildiğinde, çiftçilere 2006 yılından bu yana ödenmeyen tarımsal destek tutarının 3 trilyon 559 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi.

Bakanlık yetkilileri, dondan zarar gören bahçelerde incelemelerde bulundular.

Bingöl, yazısında çiftçilerin uzun yıllardır verdikleri emeğin karşılığını alamadığını vurgulayarak, “Çiftçi desteklenmeli, toprağına sahip çıkılmalı. Bugün bütçede faiz harcamaları ile tarımsal desteklere baktığımızda, 2024 yılında faize yapılan ödemenin tarımsal desteklere yapılan ödemeden 13.9 kat fazla olduğunu görüyoruz. Bu durumda, çiftçilerin üretim yapmaya teşvik edilmesi ve gıda fiyatlarının düşmesi beklenmemelidir” şeklinde ifadelerde bulundu.

Tarlada nöbet tutan çiftçiler, soğuğa karşı ateş yakarak mücadele etmeye çalıştılar.

Tarım Alanlarında Azalma Endişe Verici

Tarım alanlarının azaldığına dikkat çeken Bingöl, “2001 yılında kişi başına düşen tarım alanı 0.40 hektarken, 2023 yılı sonunda bu miktar 0.28 hektara düştü. Nüfusun arttığı bir dönemde tarım arazilerinin azalması, gıda arz güvenliği açısından ciddi sorunlar doğurabilir. Bu durum alarm verici” dedi.

Çiftçiler, zirai dona karşı ağaçlarda oluşturulan buz tabakasıyla mücadele etmeye çalıştı ancak maalesef başarılı olamadılar.

Related Posts

Türkiye için dikkat çeken durum! Yüzde 57 artış gösterdi

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Mayıs ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artarak 1,99 trilyon TL oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Mayıs ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini …

Son dakika… Rekabet Kurulu’ndan Google’a soruşturma

Rekabet Kurumu, Google’a “gücü kötüye kullanma” soruşturması başlattı. Reklamverenlere karşı adil olmayan uygulamalarda bulunup bulunmadığı incelenecek.

İsrail-İran gerilimi sürüyor: Petrol ve doğalgaz fiyatları sert yükselişte!

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar enerji piyasalarında dalgalanmalara yol açıyor. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış, küresel arz güvenliği endişelerini artırdı. Piyasalar bölgedeki gelişmeleri ve Hürmüz Boğazı riskini yakından takip ediyor.

TEDAŞ Başvuru Kapısı uygulaması devreye alındı

TEDAŞ Başvuru Kapısı uygulaması devreye alındı

Merkez Bankası faizi sabit tuttu: Dolar ve Euro rekor seviyelerde!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri sabit bırakmasının ardından döviz kurlarında yukarı yönlü hareketler hız kazandı. Dolar ve Euro, sabah saatlerinde yeni zirvelere yaklaştı.

Faiz umuduna savaş engeli

Merkez Bankası, enflasyondaki düşüşün süreceğini savundu ama faizi yüzde 46’da sabit tuttu Ekonomistler, İsrail-İran geriliminin yaşanmadığı senaryoda faizlerin inebileceğini kaydetti.