Evin içi görünüyor dedi üst geçidi yıktırdı

2012 yılında Kocaeli’nin Körfez ilçesinde, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından D-100 Karayolu üzerinde Yeniyalı ve Barbaros mahallelerini birbirine bağlayan bir yaya üst geçidi inşa edildi. Ancak, üst geçidin Barbaros Mahallesi tarafındaki ayağının indiği noktanın yanında bulunan Taşyürek Apartmanı’nda yaşayan Taşyürek ailesi, bu geçidi kullananların evlerinin içini görebildiğini belirterek, 2014 yılında üst geçidin yıkılması için mahkemeye başvurdu.

MAHKEME VE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ

Kocaeli İdare Mahkemesi, başvuruyu inceleyerek konuyu bilirkişiye danıştı. Bilirkişi raporunda, dava konusu üst geçitten geçildiğinde evin içinin göründüğü tespit edilerek, şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu üst geçit, bölgedeki 3’üncü üst geçit. Üst geçidin bulunduğu bölgede bir yaya bağlantısı oluşturduğu düşüncesiyle, ulaşım planlaması bakış açısına göre doğru bir karar olduğu, ancak seçilen yaya geçidi türü, kalitesi, malzemesi ve ekipmanları (asansör veya yürüyen merdiven) bakımından oldukça yetersiz kaldığı ve doğru bir ulaşım türü olamadığı, yaya üst geçidi teknik özellikleri yönünden oldukça fazla eksiklik barındırdığı, güneydeki konutlara yakın geçmesi, sokağın trafik akımını olumsuz etkilemesi, iniş ve çıkışlarının uygun hale getirilerek kullanımına devam edilmesinin kamu yararına daha uygun olacağı, eğer bu yapılamıyorsa kullanımından vazgeçilmesinin maddi ve sosyal yükü olsa da yukarıda anlatılan iki noktadan yaya geçişlerinin devam olunabileceği.”

Mahkeme heyeti, bilirkişi raporu ve dosyadaki ifadeleri birlikte değerlendirerek 2016 yılında üst geçidin yıkılması yönünde karar aldı.

2023’TE NİHAİ YIKIM KARARI

Karayolları Genel Müdürlüğü, bu karara itiraz ederek dosyayı istinafa götürdü. Dönemin Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran ise uzlaşma amacıyla üst geçidin evin içini gören kısımlarının üzerinin kapatılması yönünde aile ile anlaşma sağladı. Üzeri metal iskelet ile kapatılan üst geçidin yıkılmasıyla ilgili hukuk süreci 2023 yılına kadar devam etti. Dosyayı inceleyen üst mahkeme, üst geçidin yıkılması yönünde itiraz yolu kapalı olmak üzere nihai kararını açıkladı. Kararın ardından, Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri üst geçidin yıkımına başladı. Önce üst kısımdaki metal iskelet sökülecek, ardından üst geçit parçalanarak bulunduğu yerden kaldırılacak.

MAHALLE MUHTARI TEPKİLİ

Yeniyalı Mahallesi Muhtarı Metin Kaplan, üst geçidin yıkımına tepki göstererek, “Bu üst geçidin yıkımıyla ilgili karar 2016 yılında alındı. Buradan her gün Barbaros ve Yeniyalı mahallelerinde oturan yüzlerce kişi geçiyor. Burası yıkıldıktan sonra hemen yenisinin yapılması gerekiyor. Üst geçidin ayağının hemen yan tarafındaki binanın en üst katında oturan bir aile, evin içinin gözüktüğünü belirterek şikayetçi olmuş. Mahkeme 2016’da yıkım kararı aldı ancak dosya üst mahkemelere gitti. En son 2023 yılının Mart ayında kesin yıkım kararı verilmiş. Şimdi de yıkım başladı” dedi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir