İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan Faiz Açıklaması

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi. Aran, yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek politika faizinin yüzde 49’a ineceği tahmininde bulundu.

Aran, Konya Sanayi Odası’nın (KSO) Ekonomi Gazetesi işbirliğiyle düzenlediği Konya Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, enflasyonu öncelikleyen politikada reel sektörün sorumluluklarını yerine getirdiğini ancak bu süreçte küçüldüğünü belirtti.

Enflasyonla mücadelenin önemine vurgu yapan Aran, enflasyonun düşerken sanayinin durumunu kontrol etmemiz gerektiğini ve programı daha bütünsel bir şekilde evirme ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Politika Faizi ve Merkez Bankası

Aran, politika faizinin yüzde 46 iken piyasadaki gecelik faiz oranının yüzde 49 olduğunu aktararak Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın Haziran ayındaki toplantısına kadar bir ay var. Bu süre zarfında piyasadaki faiz oranının yüzde 49’a ineceğini öngörüyorum. Eğer bu gerçekleşmezse, Merkez Bankası’nın faiz oranını artırmamız gerekebilir. Faiz indirimi konusunda önemli bir süreçteyiz.”

Faiz İndirimi ve Reel Sektör

Aran, yüzde 46’lık faiz oranının kredi talebinin yetersiz olduğunu belirterek faiz oranlarının artması durumunda talebin daha da azalacağına dikkat çekti. Bu durumun enflasyon üzerinde olumlu etkiler yaratacağını ancak reel sektörün finansmanı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ifade etti.

Sanayicilerin Desteklenmesi

Hakan Aran, dünya pazarına ürün satan ve döviz geliri kazandıran üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek kredi faiz oranlarına işaret etti. Sanayicilerin kredi kullanımlarının mevcut ortamda işe yaramayacağını vurguladı.

“Döviz kazandıran üreticilere destek sağlanmalı. Pazarlarda müşteri kaybını önlemek için düşük faizli krediler verilmelidir. Üreticilerimizin rekabet gücünü korumak önemlidir.”

Ekonomi Politikası ve Gelecek

Hakan Aran, ekonomi politikasında reel sektöre yönelik desteklenmesi gereken alanlar olduğunu belirterek, dönüşüm sürecinde sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Katma değeri yüksek ürünlere yatırım yapmayı teşvik etti.

“Sanayicilerin bu dönüşüm sürecinde desteklenmesi ve üretimlerinin gelir yaratıcı olması sağlanmalıdır. Yol haritası oluşturularak sanayicilere destek sağlanmalıdır.”

Related Posts

SGK bazı mesleklerin erken emeklilik hakkını kaldırdı: İşte 98 sayfa tutan listenin tamamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilik imkânı tanıyan fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) uygulamasında önemli bir düzenlemeye gitti. Kurum tarafından yayımlanan 98 sayfalık listede, çok sayıda meslek grubunun artık bu haktan yararlanamayacağı …

Uber, Trendyol GO’yu satın aldı!

Trendyol Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre şirket Uber Technologies Inc. ile Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin devri için anlaşmaya vardı. Devir sürecinin resmi kurumların onayının ardından önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor.

Dünyaca ünlü spor ayakkabı markası satılıyor! Türkiye’de çok sayda mağazası var

Ayakkabı ve giyim markası Skechers, yatırım şirketi 3G Capital tarafından hisse başına 63 dolardan satın alınacak, işlem yönetim kurulunca oybirliğiyle onaylandı. Skechers’tan yapılan açıklamada, satın alma işleminin tamamlanmasının ardından şirketin …

Piyasa uzmanı İslam Memiş açıkladı: Altında yükseliş devam edecek mi?

TÜİK enflasyon verilerini açıklanmasının ardında altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket başladı.

Mayıs ayı kira artış oranı ne kadar olacak? 2025 Mayıs ayı kira artış oranı yüzde kaç?

Kira artış oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine dayanarak hesaplanıyor. Peki, Mayıs ayı kira artış oranı ne kadar olacak? 2025 Mayıs ayı kira artış oranı yüzde kaç?

Altın fiyatlarında yatay seyir: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatlarında yatay seyir: Gram ne kadar oldu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir