Modern hayatın panzehiri: “Yavaşlamak ruh sağlığına iyi geliyor”

Ruh Sağlığını İyileştirmenin Yolu: Yavaşlamak

Uzman Klinik Psikolog İlayda Kutevu, yavaşlamanın ruhsal denge için önemli olduğunu vurgulayarak, insan zihninin sürekli koşuşturarak sağlıklı kalamayacağını belirtiyor. Yavaşlamanın, duyguları fark etmek, ihtiyaçları duymak ve yaşamın tadını çıkarmak için bir yol olduğunu söylüyor.

Modern hayatın hızlı temposunun bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Uzman Klinik Psikolog İlayda Kutevu, pandemi sonrası dönemde özellikle Z kuşağı arasında popüler hale gelen ‘Yavaş Yaşam Hareketi’ne dikkat çekiyor. Bu hareketin temel taşları arasında minimalizm, dijital detoks, doğayla temas ve bilinçli farkındalık gibi kavramların yer aldığını belirtiyor. Kutevu, bu yaklaşımın sadece bir yaşam tarzı olmadığını, aynı zamanda anksiyete, tükenmişlik sendromu ve depresyonla mücadelede etkili bir koruyucu önlem olduğunu vurguluyor.

Meşguliyetin başarı ile ilişkilendirildiğine dikkat çeken Klinik Psikolog İlayda Kutevu, sürekli meşgul olmanın bir bağımlılığa dönüşebileceğini ve yavaşlamanın cesaret gerektiren bir eylem olduğunu ifade ediyor. Modern hayatın sürekli “daha fazla”yı dayattığını belirten Kutevu, yavaş yaşam felsefesinin ise kişinin kendi ritmini bulmasına yardımcı olarak duygusal denge ve zihinsel netliği desteklediğini açıklıyor.

Klinik Psikolog İlayda Kutevu, yavaş yaşamın dijital çağda da uygulanabilir olduğunu vurgulayarak, basit adımlarla dijital alanın daha huzurlu hale getirilebileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavaş yaşam felsefesinin çocuklar ve gençler için de duygusal dayanıklılığını artırıcı bir etki sağladığını belirtiyor.

“Gün içinde 5 dakika hiçbir şey yapmamak bile bir başlangıç. Günlük tempoyu yavaşlatmak, boşluk yaratmak, aynı anda her şeye evet dememeyi öğrenmek. En önemlisi de şu: Herkesin yavaşlama şekli farklı. Kimisi için doğaya çıkmak, kimisi için yazı yazmak, kimisi için sessizlik. Kendi yavaşlama yolunu keşfetmek, kalıcı olan tek şey” diyor İlayda Kutevu. Bu nedenle, her bireyin kendi yavaşlama yöntemini bulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Kanserin geri dönmesini engelleyen ‘doğal güç’

Yeni araştırmalar, düzenli egzersizin kanserin tekrar etmesini önlemede bazı ilaçlardan daha etkili olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, hareketli bir yaşam tarzının tedavi sonrası süreçte kritik rol oynayabileceğini vurguluyor.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.