NASA’ya kritik uyarı: Artemis, Ay’a dönüş misyonunda risk çok yüksek

NASA’ya sunulan yıllık güvenlik raporunda Artemis programının insanlı Ay’a dönüş misyonu da dahil olmak üzere, birçok uyarı niteliğinde endişeye dikkat çekiyor.

ABD’li uzay ajansının Apollo 17’den sonra ilk kez insanları Ay’a göndereceği Artemis 3 misyonunun 2027’de Ay’ın güney kutup bölgesine iniş yapması planlanıyor.

GÜVENLİK DEĞERLENDİRMESİ RAPORU

Havacılık Güvenliği Danışma Paneli (ASAP) tarafından yayımlanan yıllık rapor, NASA’nın etkileyici ilerlemeler kaydettiğini ancak hala çözülmesi gereken zorlukların bulunduğunu vurguladı.

Bu rapor, özellikle NASA’nın Ay’dan Mars’a Programı ile Alçak Dünya Yörüngesi’ndeki (LEO) Uluslararası Uzay İstasyonu operasyonlarına ilişkin önemli güvenlik gözlemlerine işaret etti.

RİSKLE İLGİLİ SORUNLAR

Eski NASA astronotu Korgeneral Susan J. Helms’in başkanlık ettiği ASAP uzmanlar paneli, NASA’nın ticari alçak Dünya yörüngesi hedeflerine geçişinde önemli risk unsurları bulunduğunu belirtiyor.

ARTEMIS PROGRAMINA DAİR ENDİŞELER

Rapor, NASA’nın derin uzay keşfi ve Mars’a yolculuk hedeflerinin büyük zorluklar ve belirsizlikler içerdiğini belirtiyor.

Raporda, “İnsanlı gezegenler arası seyahat yetenekleri ve uzay donanımlarının geliştirilmesi için en kritik adım, güvenli bir şekilde Ay’a geri dönmektir. Ay, hem bir gezegen yüzeyinde operasyon deneyimi kazanma hem de Mars benzeri aşırı koşullara sahip bir test ortamı sunuyor.” ifadeleri yer aldı.

Bununla birlikte, NASA’nın bütçe, endüstri, jeopolitik, teknik ve sağlık/tıp alanlarında büyük engellerle karşılaşacağını belirten rapor, NASA’nın hem Artemis programını yürütüp hem de alçak Dünya yörüngesindeki varlığını sürdürürken bu zorluklarla mücadele etmek zorunda kalacağını ifade ediyor.

BAŞARISIZLIK FİZİĞİ VE ORİON ISI KALKANI PROBLEMİ

ASAP, NASA’nın Aralık 2022’de gerçekleşen Artemis 1 misyonunda Orion kapsülünün Dünya’ya giriş sırasında ısı kalkanında yaşanan soyulma ve karbon kaybı sorunlarını proaktif bir şekilde araştırmaya devam ettiğini vurguluyor.

Rapora göre, NASA’nın bu başarısızlığın fiziksel nedenlerini anlamaya ve düzeltici önlemler almaya yönelik çalışmaları, gelecekteki ısı kalkanı montajlarında iyileştirmeler yapılmasını ve Artemis 2’nin 2026’daki uçuşunda mevcut ısı kalkanının kullanılmasını sağlayacak.

Ancak ASAP, bu mühendislik detaylarının ve ilgili risk değerlendirmelerinin henüz tam olarak incelenmediğini ve 2025 başlarında bu konunun özel olarak ele alınacağını belirtiyor.

ARTEMİS 3 İÇİN TEKNİK HAZIRLIK SEVİYESİ

Rapora göre, mevcut takvim ve teknik hazırlık seviyesi göz önüne alındığında, Artemis 3 görevinin kapasitesinin aşılmış olmasından büyük endişe duyuluyor.

Bu misyon pek fazla ilkleri barındırdığından dolayı çok fazla risk içeriyor.

Bilim insanları, NASA’nın kritik testlerden başarıyla geçmeden mürettebatlı uçuşları gerçekleştirmemesi gerektiğini söyledi.

Özellikle yörüngeye yakıt ulaştırma, kriyojenik yakıt ikmali ve uzun süreli uzayda depolama, İnsanlı İniş Sistemi (HLS) ile Orion’un kenetlenmesi, HLS’nin Ay’a başarılı bir şekilde inişi ve geri kalkışı gibi kritik aşamaların başarılı olması gerektiği belirtildi.

Related Posts

Yapay zekaya yöneltilince çevreye en çok zarar veren sorular belirlendi

ChatGPT gibi geniş dil modellerine yazılan her sorgu enerji gerektiriyor ve karbondioksit salımına yol açıyor.

Levent Çakmur Short Track Olimpik Milli Takımı’nı ağırladı

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, Short Track Olimpik Milli Takım teknik heyeti, sporcular ve TBF Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelerek kampı değerlendirdi ve yarışmalar öncesinde başarı dileklerini iletti.

TECNO yeni CAMON serilerini Türkiye’de ön siparişe açtı

TECNO, amiral gemisi deneyimini uygun fiyatla sunan yeni CAMON 40 Serisi’nin en güçlü üyesi CAMON 40 Premier 5G ve CAMON 40 modelini ön siparişe açtı. CAMON 40 Premier 5G, 29 bin 999 TL, CAMON 40 12/256 GB ise 19 bin 999 TL’den ön siparişe çıkarıldı.

iPhone tahtını sallıyor! Bu Android telefon, dünya çapında en çok satan modellerden biri oldu!

Counterpoint Research’in açıkladığı 2024 ikinci çeyrek satış verilerine göre Samsung’un yeni Galaxy A15 modeli, 5G versiyonuyla dünya genelinde en çok satan dördüncü akıllı telefon oldu.

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …

Ayhancan Güven DTM’de birinci oldu

Hollanda’da düzenlenen 2025 Almanya Binek Otomobiller Şampiyonası’nın (DTM) üçüncü ayağında otomobil sporcusu Ayhancan Güven, birinci oldu.