Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Prof. Dr. Alper Şener: Havuz ve Akarsularda Enfeksiyon Riskine Dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden (İKÇÜ) Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte havuz kullanımında artış yaşandığını belirterek, havuzlarda ve akarsu yataklarında serinlemeye çalışanların enfeksiyon riskine dikkat çekti. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girip beyne ulaşabiliyor” uyarısında bulundu.

Havuz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte havuz kullanımının da arttığına dikkat çeken İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, çocuk havuzlarının temizlik periyodunun yetişkin havuzları kadar sık ve yoğun olmadığını vurguladı. Özellikle çocuk havuzlarında viral enfeksiyonlara yakalanma riskine değinen Prof. Dr. Şener, “Viral enfeksiyonları daha sık, bakteriyel enfeksiyonları daha nadir görüyoruz. Özellikle çocuklarda bu enfeksiyonlara dikkat etmek önemlidir” dedi.

“Suyun Kalitesi ve Bakteri Düzeyi Önemli!”

Havuzlar yanında akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu nedenle suyun kalitesi ve bakteri düzeyi çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

“Deniz Suyu Havuzları Daha Güvenli”

Prof. Dr. Şener, denize girmenin havuza göre daha avantajlı olduğunu belirterek, deniz suyunun bakteri yükünün daha düşük olduğunu ve antibakteriyel özelliğe sahip olduğunu aktardı. Havuzlarda deniz suyunun kullanılmasının da hijyenik açıdan daha güvenli olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, “Suyun içine dalmayın. Havuzla ilgili olan bakteri, virüs ya da parazitler her halükarda ağız ve burun yoluyla girer. Göz mukozası ya da dış kulak yoluyla da vücuda alınabilir” uyarısında bulundu.

“Havuzlardan Uzak Durun”

Havuz suyunun kesinlikle yutulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, havuzlardan enfeksiyon kapma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Özellikle kadınların toplu kullanım alanlarında virüslerin bulaşma riskine karşı endişe duyabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, düzgün hijyenin enfeksiyon riskini azalttığını söyledi.

Prof. Dr. Alper Şener’in uyarıları dikkate alınarak, havuz ve akarsu yataklarında serinlemeye çalışırken enfeksiyon riskine karşı dikkatli olunması gerekmektedir.

Related Posts

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Kanserin geri dönmesini engelleyen ‘doğal güç’

Yeni araştırmalar, düzenli egzersizin kanserin tekrar etmesini önlemede bazı ilaçlardan daha etkili olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, hareketli bir yaşam tarzının tedavi sonrası süreçte kritik rol oynayabileceğini vurguluyor.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

ABD’li doktordan gençlik formülü! Kahvaltıda yenirse 15 yıl geriye götürüyor

Kahvaltı, günün en önemli öğünü olarak kabul edilir ve sağlıklı bir yaşam tarzının temel taşlarından biridir. Metabolizmayı harekete geçiren, enerji sağlayan ve kilo yönetimini destekleyen kahvaltı, doğru besinlerle hazırlandığında faydalar sunabilir. Dr. Eric Verdin, biyolojik yaşı 15 yıl geriye döndürdüğünü iddia ettiği kahvaltı modelini paylaştı.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı güçlerini birleştirdi

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) arasında iş birliğini güçlendirmeye yönelik Çerçeve Protokolü imzalandı. Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, “Dem bu demdir, zaman gelmiştir. Türkiye’nin yıllardır beklediği sağlık biyoteknolojisindeki atılımı yapma, ürüne dönüşen araştırmaları görme zamanı gelmiştir.” dedi.

İnme geçirdi: 15 dakikalık müdahaleyle kurtuldu

Diyarbakır’da mobilya ustası Siyadar Yaldırak (25), evde olduğu sırada vücudunun sol tarafını hissetmemeye, görme kaybı ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladı. Kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inme geçirdiği anlaşılan Yıldırak, Uzman Doktor Reşit Yılmaz’ın 15 dakikalık müdahalesiyle sağlığına kavuştu.