Zirai don Türkiye’nin birçok ilde etkili oldu

“`html

AA

Nisan ayında Türkiye genelinde yaşanan kar yağışı ve soğuk havaların etkileri, başta kayısı olmak üzere üzüm, elma, kiraz, incir gibi pek çok tarım ürününü olumsuz etkiledi. Soğuk hava, meyve ağaçlarında büyük zararlar meydana getirdi.

MALATYA, ELAZIĞ

Özellikle Malatya’da kayısı ağaçları zirai dondan ciddi şekilde zarar gördü. Malatya Valisi Seddar Yavuz, bu konudaki durumu değerlendirmek üzere ilgili kuruluşlarla bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası basın mensuplarına bilgi veren Yavuz, zirai donun kayısı dahil olmak üzere birçok tarım ürününde kayıp yaşandığını vurgulayarak, “Hasar tespit çalışmaları için sahada incelemelere başlandı.” ifadelerini kullandı.

Elazığ’da da badem ve üzüm dahil çeşitli meyve ağaçları bu olumsuz hava koşullarından etkilendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zarar tespit sürecine hız verdi.

Keban ilçesine bağlı Akçatepe köyünün muhtarı Hadi Fırat, zirai don nedeniyle meyve ağaçlarının zarar gördüğünü belirterek, “Gece kar yağışı sonrası dondan etkilenen ağaçlar büyük kayıplar yaşadı.” dedi.

MANİSA, İZMİR, UŞAK, DENİZLİ

Manisa’nın çeşitli ilçelerinde, hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi, üzüm bağları ve diğer tarım alanlarında hasara yol açtı.

Üzümün yanı sıra kiraz, kayısı gibi meyve ağaçları da etkilenirken, Turgutlu Ovası’nda hasar tespit çalışmaları hızla sürdürülüyor.

İzmir’in Menemen, Aliağa ve Selçuk ilçelerinde üzüm bağları, Kemalpaşa’da kiraz ağaçları bu durumdan zarar gördü. Hasar tespit süreçleri devam ediyor.

Uşak’ta meydana gelen zirai don, 74 bin 439 alanda üretim yapılan badem, ceviz ve kayısı ağaçları ile erik, üzüm ve vişne ağaçlarında ciddi zararlar oluşturdu.

Denizli’nin Pamukkale, Güney ve Çal ilçelerinde ise elma, kayısı ve üzüm bahçeleri olumsuz hava koşullarından etkilendi.

BURSA, ESKİŞEHİR, BİLECİK, ÇANAKKALE, YALOVA, TEKİRDAĞ

Bursa’nın Mudanya ilçesinde ise zirai don, meyve ağaçlarına önemli zararlar verdi. Mudanya Ziraat Odası Başkanı Zekai Samast, “Yaşanan zarar, üreticileri zor durumda bıraktı.” dedi.

İlçe genelinde %50’ye ulaşan hasar oranları doğrultusunda, üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Işıklı Mahallesi Muhtarı Tarık Şengül, özellikle incir arazilerinin ciddi hasar gördüğünü belirtti.

Eskişehir’de ise kiraz ve ceviz bahçeleri zarar gördü. Bilecik ve Çanakkale’de de çeşitli meyve ağaçları bu dondan etkilendi.

Tekirdağ’da ise bağlar zarar gördü ve üreticilere önlemler konusunda bilgilendirme yapıldı.

NİĞDE, KARAMAN

Niğde’deki elma bahçeleri de soğuk hava ve zirai don nedeniyle zarar gördü. Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, “Bu yıl beklediğimiz verimi alamayacağız.” diye konuştu.

Karaman’da da benzer şekilde elma ağaçları etkilendi. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, üreticilerin don olayına karşı önlemler aldığını, ancak bu çabaların yeterli gelmediğini söyledi.

AKSARAY, KONYA, KIRŞEHİR

Aksaray’daki zirai don, domates ve biber seraları ile ayçiçeği ve şeker pancarını etkiledi. Konya’da meyve bahçeleri olumsuz etkilerken, Kırşehir’deki ceviz bahçeleri de zarar gördü.

SAKARYA, KARABÜK, DÜZCE, BOLU

Sakarya’nın bazı ilçelerinde meyve ve sebzeler zarar gördü. Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş, “Üzüm, erik ve cevizler büyük zarar gördü.” diye belirtti.

Karabük’te ise bağ alanları ve meyve ağaçlarında hasar oluştu; Düzce’deki yüksekliklerde yaban mersini ve frambuaz da etkilendi.

Bolu’da ise 11-12 Nisan’da zirai don olayları meydana geldi ve çeşitli meyve türlerinde hasar oluştu. Erken hasar tespit süreçleri alınmaya başlandı.

TRABZON, ORDU, RİZE, GİRESUN

Trabzon’un yüksek kesimlerinde zirai don yaşandı, fındık ve diğer meyveler etkileniyor. Ordu’da da fındık bahçelerinde zarar olduğu belirtiliyor.

Rize’de ise çay bahçeleri olumsuz hava koşulları yüzünden zarar gördü. Giresun’da da fındık bahçelerinde hasar oluştu.

KAHRAMANMARAŞ, ADIYAMAN

Kahramanmaraş’ta hava sıcaklığı sıfırın altına gerilerken, bu durum tarım alanlarında hasara yol açtı. Elma, ceviz ve kiraz gibi ürünler de etkilendi.

Adıyaman’daki badem ağaçları da yaşanan soğuk hava dolayısıyla zarar gördü ve tespit çalışmaları sürdürülüyor.

ERZİNCAN, ERZURUM, TUNCELİ

Erzincan’da çeşitli meyve türlerinde zarar gözlemlenirken, Erzurum ve Tunceli’de de zirai don etkileri hissedildi. Hasar tespitleri devam eden bu bölgelerde özellikle kayısı ve ceviz ağaçları zarar gördü.

AMASYA, TOKAT, ÇANKIRI, ÇORUM

Amasya’daki zirai donun etkileri sürerken, meyve ağaçlarında önemli kayıplar oluşuyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, zarar tespit çalışmalarına başladı.

Tokat ve Çankırı’da da benzer meydana gelen zirai don olayları, meyve ağaçlarında ciddi hasar oluşturdu.

KASTAMONU, SAMSUN

Kastamonu’daki fındık, elma ve ceviz ağaçları zarar gördü. Sıcaklık düşüşlerinin etkisiyle, hasar gayri resmi olarak değerlendirilmeye başlandı.

Samsun’da da zirai don, fındık alanlarına zarar verdi. Üreticiler, hasar ihbarında bulunmak için Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

“`

Related Posts

Ehliyet sahipleri dikkat! 3 ay içinde yapmayan 7 bin 438 lira para ödeyecek

Eski tip ehliyetini 31 Temmuz’a kadar yenilemeyenler hem sürücü belgesini kaybedecek hem de 7 bin liradan fazla ceza ödeyecek. 4 milyonu aşkın kişi için kritik uyarı yapıldı.

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması: ‘Beklentilerde kötüleşme var’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun düşürülmesinin hükümetin birinci önceliği olduğunu belirten Şimşek, büyüme perspektifinin orta ve uzun vadede güçlü olduğunu iddia etti. Ayrıca, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmanın öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir