Türk şirketi Getir’in Almanya’daki şubelerini kapatması Almanya’da da tartışılmaya devam ediyor

Alman basınında yer alan haberlerde, Getir’in sadece Türkiye’deki ana pazarına odaklanmak istediği vurgulanırken, kendi rakamlarına göre şirketin cirosunun yalnızca yüzde yedisini Türkiye dışında elde ettiği belirtildi.

Getir, 2022 yılının sonunda Berlin merkezli rakibi Gorillas’ı devraldı. Gorillas, rakibi Flink ile birlikte Almanya’da hızlı ticaretin öncüsü olarak kabul ediliyordu. Her iki şirket de 2020 yılında agresif pazarlama kampanyaları ve hızlı teslimat süresi vaadiyle faaliyete geçmiş ve özellikle koronavirüs krizi sırasında bir patlama yaşamıştı.

Ancak özellikle Gorillas, ekonomik sorunlar ve sürücülerinin çalışma koşullarına yönelik eleştirilerle hızla mücadele etti. Mayıs 2022’de şirket başlangıçta yüzlerce çalışanını işten çıkardı ve sonunda rakibi Getir tarafından yutuldu.

NEREDEYSE TEKELE DÖNÜŞTÜ

Getir’in çekilmesiyle birlikte, süpermarket zinciri Rewe’nin de hissedarı olduğu Berlinli start-up Flink, Almanya’daki neredeyse tek saf hızlı ticaret sağlayıcısı haline geldi. Yönetim danışmanlığı şirketi Roll & Pastuch’tan Christoph Krauss, Flink’in “iş modelini çok hızlı ve çok net bir şekilde kârlılığa doğru geliştirme” fırsatını yakalaması gerektiğini belirterek “Bu, alışveriş sepetinin büyüklüğüne, teslimatın verimliliğine ve daha yüksek fiyatların uygulanmasına odaklanan çeşitli önlemleri içerecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Köln Perakende Araştırmaları Enstitüsü (IFH Köln) gıda pazarı uzmanı Eva Stüber ise Getir’in çekilmesine rağmen Almanya’da online market perakendeciliğinin henüz bitmediğini belirtti. Stüber, “Kesinlikle yeni şirketler ortaya çıkacak, yeni start-up’lar yaratılaca. Ancak şu anda ufukta yeni bir rakip görünmüyor diye konuştu.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx